De meest voorkomende reparaties bij smartphones

 

iPhone 5S

Bij veelvuldig gebruik van je smartphone kan er natuurlijk wel eens iets mis gaan. De telefoon klettert op de grond en het scherm is kapot, of de telefoon valt ongewild in het water. Soms kan er ineens geen WiFi verbinding meer worden verkregen of laadt de telefoon niet meer op. Dit zijn lastige mankementen, want je hebt je telefoon nodig en wilt dat deze zo snel mogelijk weer naar behoren functioneert. Welke problemen komen het meest voor bij smartphones en wat kan eraan worden gedaan?

Het scherm gaat kapot
Op nummer 1 staat een kapot/ gebarsten scherm. De schermen zijn in de loop der tijd steeds groter geworden en daarmee kwetsbaarder. Vooral onder jongeren komt het vaak voor: maar liefst een op de tien personen loopt rond met een scherm dat kapot is.
Je kunt proberen om zelf het scherm van je toestel te vervangen, maar er ook voor kiezen om dit bij een smartphone reparatiecentrum te laten doen. In veel gevallen hoeft alleen het glas te worden vervangen en niet het hele LCD. Met een vernieuwd scherm zal je weer met veel plezier afbeeldingen, filmpjes en teksten uitstekend kunnen bekijken. In tegenstelling tot een onleesbaar, kapot scherm is dit een hele verademing!

Diverse defecten
Maakt je telefoon geen verbinding meer met een aangesloten computer en laadt deze niet meer (goed) op kan het zijn dat de oplader kapot is, of de aansluiting defect is (dock connector). Deze aansluiting zal dan vervangen moeten worden.
Dient zowel het LCD als de touchscreen vervangen te worden, dan moet het hele toestel worden opengemaakt. Ook het laten vervangen van de usb-connector vormt een dure aangelegenheid. Wanneer je er handigheid in hebt kun je bepaalde reparaties zelf uitvoeren, maar het is in de meeste gevallen wel zo verstandig om met je toestel naar een reparatiecentrum te gaan.
Een nieuwe accu verhoogt het behoud van energie, zodat je langer gebruik kunt maken van je telefoon, zonder deze te hoeven opladen.
Kapotte schuifjes en knopjes kunnen worden gerepareerd, zodat je telefoon weer prima werkt.

Onbruikbare telefoon door waterschade
Het is niet ondenkbaar dat je telefoon ongewild nat wordt: een flinke regenbui, een val in het toilet, per ongeluk beland in de wasmachine of in het water tijdens een vaartochtje. Haal zo snel mogelijk de telefoon uit het water en zet deze uit. Leg deze daarna onmiddellijk in een afgesloten zak met rijst (dit absorbeert het water uit de telefoon). Ga vervolgens direct naar een reparatiecentrum. Alleen daar valt de telefoon nog eventueel te redden mits je veel geluk hebt, al is waterschade de meest voorkomende reden om een telefoon af te schrijven. In dat geval valt de telefoon niet meer te repareren, of zijn de kosten hoger dan wanneer je een nieuwe telefoon zou aanschaffen.

Tegenwoordig worden telefoons intensief gebruikt en functioneren ze naast het bellen als complete computer. De goede telefoons zijn prijzig en wanneer er schade wordt veroorzaakt komt daar nog eens een schepje bovenop. Het kan dus geen kwaad om zo voorzichtig mogelijk met de telefoon om te gaan en zodoende reparaties zoveel mogelijk zien te vermijden. Toch zijn de huidige telefoons ook heel sterk en loont het de moeite om na te gaan of je telefoon nog te repareren valt. In veel gevallen is er nog van alles mogelijk. Wanneer je dit zelf niet kunt, breng je telefoon dan altijd voor advies en reparatie bij een hiervoor gespecialiseerd centrum.